Villa cephe tasarımı, müstakil yapıların dış yüzeyindeki mimari elemanların oran, ölçek ve malzeme uyumu içinde kurgulanması sürecidir. Doğru model seçimi ve simetri dengesi, yapının görsel algısını doğrudan etkiler. Bu rehberde Poliüretan Modelleri odağında dış cephe süsleme elemanlarının tipolojiye göre eşleştirilmesi incelenmektedir.
Villa cephe tasarımında mimari oranlar, kullanılan motif ve profil genişliklerinin kat yüksekliğiyle dengelenmesini gerektirir. Yüksekliği 6 metreyi geçen iki katlı yapılarda dar kesitli söve modelleri cılız kalırken, 15-20 cm genişliğindeki profil modelleri görsel dengeyi sağlar. Simetri aksının merkezde tutulduğu klasik cephe düzenlemelerinde, pencere sövelerinin genişliği pencere açıklığının en az altıdan biri oranında seçilmelidir.
Poliüretan Modelleri kataloglarında yer alan kesitler incelendiğinde, büyük ölçekli villalarda derin yivli ve katmanlı korniş tipleri üst kat birleşim alanlarında belirleyici olur. Yoğunluğu 150-220 kg/m³ (üretim hedefi ~160 kg/m³) arasında değişen yüksek dayanımlı sert poliüretan söve ve taç modelleri, cepheye mimari derinlik kazandırırken yapının statik yükünü artırmaz.
Dış cephe söve, korniş ve taç modelleri seçilirken stil birliği oluşturmak şarttır. Klasik veya neoklasik tasarımlarda yaprak ve dairesel desenli taç modelleri, yine aynı motif dikeyinde tasarlanmış kat silmeleriyle birleştirilmelidir. Minimalist veya modern villa projelerinde ise düz hatlara sahip, desensiz ve pahlı profil modelleri tercih edilir.
Pencerelerin üst kısmında kullanılan taç modelleri, yan söve genişliğinden ortalama %20 ile %30 daha geniş tutulduğunda dengeli bir çerçeve etkisi elde edilir. Binaların saçak altlarında kullanılan korniş profilleri, cephe boyunca süreklilik sağlayarak çatının alt sınırını netleştirir. Bu kombinasyonlarda sert poliüretan ürünlerin kapalı hücre yapısı sayesinde %1 altında su emme oranı sunması, detayların su etkisiyle bozulmasını engeller.
Giriş vurgusu oluşturmak amacıyla tercih edilen sütun ve payanda modelleri, villa cephe tasarımında dikey aksı güçlendiren temel öğelerdir. Yivli, düz veya burmalı gövde seçeneklerine sahip olan dekoratif poliüretan sütun modelleri kesinlikle taşıyıcı değildir; bu elemanlar sadece dekoratif kaplama amacıyla uygulanır. Mevcut çelik veya betonarme taşıyıcı boruların etrafı, iki yarım parça halindeki poliüretan sütun kabukları birleştirilerek kapatılabilir.
Sütun başlıklarının (Korint, İyon veya Dor stilleri) yapı ölçeğiyle orantılı olması gerekir. Örneğin, 30 cm çapındaki bir sütun gövdesi için buna uygun genişlikteki başlık ve kaide modelleri seçilmelidir. Yanlış ölçeklendirilen sütun modelleri, cephede dengesiz bir görüntüye sebep olur.
Villa cephe tasarımında renk ve boya tercihleri, poliüretan modellerin mimari hatlarını öne çıkaran en kritik adımdır. Açık taş tonları klasik kabartma motiflerinin gölge-ışık oyunlarını vurgularken, koyu gri ve füme tonları gölge derinliğini azaltarak daha modern bir görünüm sağlar.
Poliüretan elemanlar fabrikasyon olarak astar boyalı sevk edilir; ancak dış cephe uygulamalarında ek astar kullanımı yüzey durumuna göre opsiyonel bir tercihtir. Dış ortam koşullarında -100 ile +80 C derece sıcaklık farklarına dayanabilen bu malzeme için UV dayanımlı dış cephe boyası kullanılması şarttır. Güneş ışınlarına dayanıklı su bazlı akrilik veya silikonlu dış cephe boyaları, renk solmasını önler ve profillerin ömrünü uzatır.
Eski veya sade yapıda olan mevcut bir villanın cephesi yenilenirken, var olan yüzey düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Temiz ve kuru yüzeyler üzerine poliüretan modeller eklenirken, doğru yapıştırma ve sabitleme teknikleri uygulanmalıdır. Montaj alanında silikon kullanımı kesinlikle yasak olup, özel poliüretan montaj yapıştırıcısı kullanılmalıdır.
Köşe birleşimlerinde 45 derece gönye kesim yapılması, profillerin desen sürekliliğini korur. Yapıştırma işleminden sonra vidalarla mekanik sabitleme yapılması zorunludur. Vidaların girdiği yuvalar macunlanıp 180-220 zımpara ile düzeltildikten ve astar uygulandıktan sonra 2 kat boya ile işlem tamamlanır. Böylece mevcut villa cephesi, kırıp dökme gerektirmeden yenilenmiş olur.