Poliüretan kemer ve kavis montajı, dairesel veya eğrisel geçiş yüzeylerine sert poliüretan profillerin yapıştırma ve mekanik sabitleme teknikleriyle uygulanması işlemidir. Poliüretan Modelleri seçerken, kavis çapı ile profil genişliği arasındaki ölçek dengesini kurmak mimari görsel bütünlük açısından ilk adımdır. Doğru yapıştırıcı ve gönye kesim yöntemleriyle gerçekleştirilen montajlar, mekanlarda uzun ömürlü dairesel detaylar oluşturur.
Montaj yapılacak dairesel veya kavisli yüzeyin toz, yağ ve nemden tamamen arındırılmış, kuru ve temiz olması sağlanır. Kemer açıklığı ve yay yüksekliği ölçülerek karton veya lazer yardımıyla hassas montaj aksı çizilir. Süre: Yaklaşık 20-30 dakika. Sık yapılan hata: Nemli veya tozlu yüzeye direkt ölçü alıp montaja geçmek.
Şablona uygun olarak poliüretan kemer profili ince dişli testere ve gönye kutusu kullanılarak tam 45 derece açıyla kesilir. Çok parçalı birleştirmelerde desen akışının kesintiye uğramamasına dikkat edilir. Süre: Parça başına 10-15 dakika. Sık yapılan hata: Gönye açısını kontrol etmeden hatalı açıyla kesim yapmak.
Kesilen profillerin arka yapışma yüzeyine ve birleşim ek yerlerine poliüretan (PU) montaj yapıştırıcısı şerit halinde sürülür. Silikon esnek yapısı nedeniyle tutunma sağlamaz, bu yüzden silikon kesinlikle kullanılmamalıdır. Sarfiyat profile göre metrede ortalama 100-150 gramdır. Süre: 5-10 dakika. Sık yapılan hata: Silikon veya solvent bazlı uygunsuz yapıştırıcı tercih etmek.
Yapıştırıcı sürülen profil duvardaki aks çizgisine yerleştirilir. Profil üzerinden duvara matkap ile delik açılarak dübel takılır ve çelik vidalarla mekanik sabitleme yapılır. Vida aks aralıkları kavis yarıçapına göre 30-50 cm arasında tutulmalıdır. Süre: Parça başına 15-20 dakika. Sık yapılan hata: Sadece yapıştırıcıya güvenip mekanik vida sabitlemesini atlamak.
Vida başları ve parçaların birleşim noktaları akrilik veya poliüretan ek yeri macunu ile doldurulur. Macunun tam kurumasının ardından yüzey 180-220 kum pürüzsüz zımpara ile sıfırlanır. Süre: Kuruma dahil 2-4 saat. Sık yapılan hata: Macun tam kurumadan zımpara yapmak veya kalın gritli zımparayla profili çizmek.
Ürünler fabrika astarlı gelse de zımparalanan macun bölgelerine ek astar uygulamak yüzey emülsiyonunu eşitler. Astar kuruduktan sonra 2 kat boya uygulanır (dış cephede UV dayanımlı boya kullanılması zorunludur). Katlar arası kuruma süresine uyulmalıdır. Süre: 4-6 saat. Sık yapılan hata: Dış cephede standart iç cephe boyası kullanmak.
Kemer ve kavis uygulamalarında profil modeli seçimi, geçişin yarıçapı ve tavan yüksekliği dikkate alınarak yapılmalıdır. Derin oymalı veya geniş profilli poliüretan kemer modelleri, dar kavislerde ölçek uyuşmazlığına yol açabilir. Geniş açıklıklı kemerlerde motifli ve yüksek kabartmalı modeller dengeli bir görünüm sunarken, dar kapı ve pencere kavislerinde daha sade, düz hatlı Poliüretan Modelleri tercih edilmelidir.
Kavis yarıçapına uygun olmayan profil kalınlıkları kesim ve birleştirme aşamasında ek yerlerinin belirginleşmesine neden olur. Bu nedenle modelin deseni ile yay eğriliğinin uyumu montaj öncesinde mutlaka simüle edilmelidir.
Montajda kullanılan sert (rigid) poliüretan malzemeler kapalı hücre yapısına sahiptir ve yoğunluğu 150-220 kg/m³ (üretim hedefi ~160 kg/m³) seviyesindedir. Su emme oranı %1’in altında olan bu profiller, -100 C ile +80 C arasındaki sıcaklık değişimlerine karşı boyut kararlılığını korur.
Bu malzeme özellikleri profillerin eğilmesini veya nemden etkilenerek açılmasını engeller. Ancak unutulmamalıdır ki dekoratif kemer ve sütun profilleri taşıyıcı değildir, yapısal yük taşımaz.
Kavis montajında en kritik aşama yay ölçüsünün hatasız alınmasıdır. Kemer açıklığının genişliği ve merkez yüksekliği (ok yüksekliği) hassas şekilde ölçülerek şablon çıkarılmalıdır. Geniş kemerlerde tek parça profil kullanımı imkansız olduğundan çok parçalı birleştirme tekniği uygulanır.
Çok parçalı birleştirmelerde kesim açıları 45 derece gönye ile ayarlanmalı ve ek birleşim noktaları kavisin en tepe (anahtar taşı) noktasına veya simetrik yan eksenlerine denk getirilmelidir. Yanlış konumlandırılan birleşim hatları görsel sürekliliği bozar.
Kemer ve kavis montajı işlemini eksiksiz tamamlamak için şu malzeme ve ekipmanlar hazır bulundurulmalıdır:
Montaj tamamlandıktan sonra vida başları ve profil birleşim yerleri uygun macun ile doldurulmalıdır. Kuruyan macun yüzeyi 180-220 kum zımpara ile pürüzsüz hale getirilene kadar zımparalanır. Ürünler fabrikasyon olarak beyaz astar boyalı gelir; ancak ek yerlerindeki macun rötuşlarını kapatmak ve renk bütünlüğü sağlamak için ilave astar uygulaması opsiyonel bir teknik adımdır.
İç mekanlarda su bazlı veya solvent bazlı her türlü iç cephe boyası kullanılabilir. Dış cephe uygulamalarında ise güneş ışınlarının yıpratıcı etkisine karşı UV dayanımlı boya kullanımı şarttır.